LES MEUES DONES I JO. ENDE, LA PRIMERA


                                                                           

                                                                              LES MEUES DONES I JO

Neleta - Oh!   Manola Roig

Una de les característiques de l’art en l’època medieval és l’anonimat de les obres. Les creacions es fan per a la glòria de Déu i l’artista és una persona que forma part d’un equip, un artesà, artesana. Eixa és una de les raons per les quals és difícil reconèixer l’autoria de les obres.
El primer exemple medieval documentat d’un període de miniatures realitzat per mans femenines el troben molt a prop.
Es tracta d’un dels còdex més antics firmats que es coneixen i el nom que hi apareix és de la què podríem considerar la primera artista hispànica que firma amb el seu nom:



ENDE  (s.X)

L’obra de la qual parle es troba en la Catedral de Girona i és una còpia dels Comentaris a l’Apocalipsi del monjo Beat de Liébana. La còpia es va realitzar l’any 975 en el Monestir mixte de San Salvador de Tábara, actual província de Zamora, i segons conten un dels monestirs més importants del Regne d’Astúries destruït el s.X
Quatre persones van intervindré en la realització d’esta còpia: l’abat Dominico, que és qui ordenà fer la còpia, el presbiteri Senior, que n’és el copista i dos persones més que se n’encarregaren de les il·luminacions, el germà Emeterio i Ende que signa la còpia amb un “Ende. Printix et Dei Aiutrix”.

Beatus de Girona - Ende


Una característica d’este manuscrit és que els ulls dels personatges que dibuixa l’autora tenen la pupil.la unida a la parpella superior, cosa quà els dona una aparença calmada i beatífica. També s’observa un intent per superar l’aspecte pla i l’esquematisme propi de l’època buscant la corporeïtat i un cert naturalisme.

D’aquelles obres de l’art de la il·luminació i la cal·ligrafia se’n conserven poques i d’eixes molt poques estan signades, però moltes van estar realitzades per dones que fins i tot deixaren el seu autoretrat en els llibres, demostrant en alguns casos una bona dosi de sentit de l’humor. 


Autorretrat Claricia de Baviera, s.XII.
Capitular D. Autorretrat Guda, s.XII
Si us agrada el món dels llibres il·luminats entreu i busqueu les dones que des dels escriptoris dels monestirs i des del tallers artesans de l’Europa medieval es dedicaven a estes tasques perquè en són més de les que creieu.



 Per a més informació sobre el Beatus de Girona il.luminat per Ende visitar la pàgina
 http://www.pedresdegirona.com/beatus.htm

Comentaris

Entrades populars